Škola informuje

25. 3. 2024

Zápis do 1. tříd, 2024 – 2025

Zápis do 1. tříd letos proběhne 17. a 18. 4. 2024. vždy od 13.00 do 18.00 hodin.

Ve školním roce 2024-25 můžeme otevřít 3 první třídy, 75 žáků.

Zápisy budou v letošním roce probíhat i prezenčně za přítomnosti dětí a jejich zákonných zástupců.

Průběh:

Hostesky doprovodí budoucího prvňáčka a zákonného zástupce do jedné z připravených tříd.

Paní učitelka bude přátelskou formou pohovoru sledovat citovou a sociální zralost dítěte, komunikační dovednosti, prostorovou orientaci, rozeznávání barev, početní představivost, kresbu, grafomotoriku apod. (připravené aktivity zaberou přibližně 15 minut).

Zákonný zástupce dítěte může být u aktivit přítomen, bude mít možnost s pedagogem pohovořit a poradit se.

Vyplňování žádosti o přijetí k základnímu vzdělávání a o odkladu školní docházky zůstává nezměněné. Žádost musí být vyplněna elektronicky ve webové aplikaci  https://zapisyzs.pardubice.eu
Webová aplikace Vám bude zpřístupněna od 18. března 2024.
Vyplnění žádosti ve webové aplikaci https://zapisyzs.pardubice.eu nestačí. Je nutné vyplněnou žádost vytisknout, podepsat a v termínu 17. dubna nebo 18. dubna doručit do školy osobně nebo prostřednictvím datové schránky jako fyzická osoba (ne firemní).

Povinná školní docházka ve školním roce 2024/ 2025 začíná pro děti narozené do 31. 8. 2018.

Průběh zápisu

Zápis k povinné školní docházce (dále jen „zápis“) je složen z formální části a motivační části zápisu. Zákonný zástupce dítěte může být přítomen u všech součástí zápisu.

Popis formální části zápisu

Dokumenty k žádosti o přijetí:

  • doručit elektronicky vyplněnou a vytištěnou Žádost o přijetí podepsanou zákonnými zástupci
  • na Žádosti o přijetí bude systémem vygenerováno jedinečné registrační číslo, které je nutné si zapsat, protože pod tímto číslem (ne pod jménem) bude zveřejněno přijetí dítěte do školy
  • rodný list dítěte
  • k doložení trvalého a skutečného bydliště dítěte postačí na naší škole vyplněné a podepsané čestné prohlášení (formulář je níže v příloze a nebo v záložce Zápis do prvních tříd)
  • pokud budete žádat o odklad, seznamte se s částí „Odklad školní docházky“ – viz níže

Zastupuje-li dítě jiná osoba než jeho zákonný zástupce, je podstatné, aby doložila své oprávnění dítě zastupovat. (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád ve znění pozdějších předpisů)

Zástupce účastníka řízení (zákonný zástupce dítěte) je povinen předložit na výzvu oprávněné úřední osoby doklad totožnosti.  (§ 36 odst. 5 správního řádu)  

Popis motivační části zápisu

Připravené aktivity motivují dítě pro školní docházku, seznamují s prostředím školy a vytváří prostor pro orientační posouzení školní připravenosti dítěte.

V rámci neformálních aktivit (např. rozhovor, hra, připravené cílené aktivity zaměřené na zhodnocení určitých dovedností dítěte) pedagog orientačně zjišťuje úroveň jeho dosažených znalostí a dovedností.

Odklad povinné školní docházky

§ 37 odst. 1 školského zákona, ve znění účinném od 1. 1. 2017:

Není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte v době zápisu dítěte k povinné školní docházce podle § 36 odst. 4, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.

Diagnostiku dětí, u kterých zákonní zástupci žádají udělení odkladu školní docházky, provádí školské poradenské zařízení (pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum) a odborný lékař nebo klinický psycholog. Ředitel následně ihned v dnech zápisu rozhoduje o udělení odkladu povinné školní docházky, je-li žádost podána v době zápisu dítěte k povinné školní docházce i s oběma doporučujícími posudky.

Doporučení pro rodiče, kteří budou žádat o odklad pro školní rok 2024/2025:

Pokud jsou rodiče rozhodnuti, že budou žádat o odklad školní docházky, je vhodné zajistit si výše doporučující posudky před dubnovým termínem zápisu. Pokud dne 17. nebo 18. dubna 2024 budou tyto dokumenty předloženy ředitelce školy spolu s elektronickou žádostí o odklad povinné školní docházky, může povolit odklad již v termínu zápisu, tedy 17. nebo 18. dubna 2024. V případě obou souhlasných doporučení k odkladu se nevyplňuje elektronická Žádost o přijetí dítěte.

V případě, že zákonní zástupci zvažují odklad nebo nemají ve dnech zápisu obě souhlasná doporučení k odkladu, musí elektronicky vyplnit, vytisknout a podepsat Žádost o přijetí dítěte i Žádost o odklad.

 Děti po odkladu v roce 2023/2024

Pokud bylo dítě u zápisu v loňském roce, musí se celý zápis absolvovat znovu s elektronicky vyplněnou Žádostí o přijetí dítěte a jejím podáním ve škole.

Rozhodnutí o přijetí k základnímu vzdělávání

Oznámení o přijetí dítěte bude zveřejněno pod vygenerovaným registračním číslem na webových stránkách školy – hlavní stránka a v záložce Zápis do 1. tříd. Seznamy přijatých dětí budou zveřejněny také na vstupních dveřích školy dne 10. 5. 2024 v 9.00h.

Vážení rodiče, víte, jak  pomoci svým dětem před zahájením školní docházky?

  • Věnujte dítěti soustředěnou pozornost – při rozhovoru s ním se nezabývejte jinou činností, dejte mu najevo zájem, trpělivě je vyslechněte, projevujte vstřícnost a přívětivé chování.
  • Vyprávějte  dítěti  a  čtěte  mu  –  televize,  video  či  audiokazeta  nenahradí  lidské  slovo  a osobní kontakt.
  • Pověřujte  dítě  drobnými  úkoly  a  domácími  pracemi  –  pěstujte  tak  jeho  samostatnost a zodpovědnost, rozvíjíte i motoriku.
  • Rozvíjejte poznání z oblasti života lidí zvířat i rostlin  –  vedle obecné informovanosti rozšiřujete i jeho slovní zásobu.
  • Vybírejte vhodné hry a činnosti, sami se do nich zapojte – stavebnice, skládanky, dějové obrázky i práce s drobným výtvarným materiálem rozvíjejí poznání a tvořivost. Vaše účast posiluje citovou zralost dítěte.
  • Upevňujte prostorovou orientaci a pojmy nahoře,  dole,  vlevo, vpravo,  vpřed, za  –  výrazně to ovlivňuje základy psaní, čtení a počítání.
  • Dbejte na vhodné pohybové aktivity a zdravé stravování  –  příroda je velká tělocvična, prospěje i vám.
  • Trénujte změny denního režimu související se školní docházkou  –  ranní vstávání, odbourávání odpoledního spaní,  čas  pravidelného  ukládání  k večernímu  spánku  zmírní každodenní  stres  pro děti,  zákonné  zástupce  i  pedagogy,  připravujte  dítě  na  to,  co  ho  čeká  nového  v  době  školní docházky.
  • Vytvářejte  sociální  situace,  kdy  se  dítě  učí  jednat  s jinými  lidmi  –  uplatňovat  základní společenská  pravidla  při  jednání  s lidmi,  vyřizovat  drobné  vzkazy,  nebát  se  komunikace  ve známém prostředí apod.

Mgr. Bc. Jarmila Staňková, ředitelka školy